Onregelmatigheidstoeslag in de zorg

May 14, 2020

ORT van toepassing op...

In de sector Zorg en Welzijn zijn altijd zorgverleners werkzaam die werken in onregelmatige diensten. Zij zijn ingeroosterd in de avonden, nachten, weekenden of tijdens feestdagen. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er 24-uurs zorg kan worden verleend. Zorgverleners worden voor het werken in onregelmatige diensten beloond met een onregelmatigheidstoeslag. Een ORT is een vaste percentuele ophoging van het brutoloon tijdens deze onregelmatige uren.

Als bemiddelaar van personeel ben je de schakel tussen vraag en aanbod van medewerkers. Dit zijn PNIL medewerkers (Personeel Niet In Loondienst) en bijvoorbeeld werkzaam als uitzendkracht, flexwerker, zzp'er of met een contract op detacheringsbasis. Ben je bemiddelaar van zorgpersoneel? Dan moet je, op het moment de zorgverlener onregelmatige diensten draait, een ORT berekenen en uitbetalen.

ORT berekenen bemiddelaar

Als bemiddelaar kun je de ORT van zorgverleners zelf berekenen, maar dat valt nog niet mee.

De ORT is namelijk niet in elke onregelmatige dienst hetzelfde. De vaste percentuele ophoging van het uurtarief is namelijk afhankelijk van het tijdstip van de onregelmatige dienst. Het maakt verschil of de zorgverlener een nachtdienst draait of in de vroege ochtend of avond is ingeroosterd. En ook het weekend en feestdagen hebben een andere percentuele ophoging van het uurtarief.

Daarnaast kent elke zorgsector verschillen met ORT berekenen. Zo zit er verschil tussen de onregelmatigheidstoeslag die wordt gehanteerd in de sector ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, GGZ en VV&T.

De software van SZISS berekent de onregelmatigheidstoeslag

Bemiddelaars ervaren het berekenen van onregelmatigheidstoeslag als zeer tijdrovend. Zeker als zij bemiddelen binnen verschillende zorgsectoren. Verspil geen kostbare tijd en voorkom fouten. De software van SZISS berekent de onregelmatigheidstoeslag automatisch.

Eenmalig voert de bemiddelaar de vaste percentuele ophogingen in het systeem van die zorgsectoren waarin wordt bemiddeld. Opdrachten worden na akkoord van de zorgverlener gekoppeld aan de juiste zorgsector.

Zodra de zorgverlener zijn of haar uren registreert via de tijdregistratie in de app, berekent de software of deze uren onregelmatige uren zijn of niet. Bij uren gemaakt in de avonden, nachten, weekenden of tijdens feestdagen wordt de ORT automatisch opgenomen in de factuur die de zorgverlener naar de bemiddelaar stuurt.

SZISS faciliteert de schakel tussen vraag en aanbod van personeel met de speciaal hiervoor ontwikkelde software van SZISS. Zelfs als de zorgverlener binnen een tijdsperiode verschillende opdrachten uitvoert in verschillende zorgsectoren, geeft dit geen probleem. SZISS zorgt ervoor dat ORT berekenen geen tijdrovende klus is. Het wordt direct berekend én is correct. De zorgverlener hoeft niets te doen voor de juiste berekening van de onregelmatigheidstoeslag. Dat is SZISS.